18. Frijoles negros [ ...l'escala humana]

Quan enfrotem catàstrofes i pandèmies com és el cas del moment actual, hom es pregunta per què hi ha tant sofriment al món.

Des de l'antiguitat, els filòsofs han intentat conciliar l'existència d'un Déu bo, omnipotent i totpoderós  amb el mal que veiem tan sovint al nostre voltant, és el que es coneix com el "problema del mal" o la paradoxa d'Epicur.

Els filòsofs cristians com Sant Tomàs, ho van explicar dient que si bé Déu, que és bo, omnipotent i totpoderós, va crear un món perfecte, també ens va donar el lliure albir (vés a saber perquè) i per tant som, en part, responsables del mal que hi ha al món.

Aquest seria el punt de vista Occidental, però a l'Orient tenen una aproximació força diferent. En primer lloc, cal distingir entre dos tipus de mal:
- el mal natural: a causa dels fenòmens naturals.
- el mal moral: a causa dels actes de les persones. 

Quan com en un dia com avui fa un temps plujós, podem opinar si el temps és bo o dolent, això dependrà clarament de les nostres preferències. De la mateixa manera, si la pluja es converteix en una tempesta que arrasa els cultius o en una inundació que devasta pobles i ciutats, el fer de dir si és bo o dolent, continuarà sent el resultat de la nostra visió des d'una escala humana. 

Qualificar un fenomen natural de bo o dolent només té sentit des de la nostra limitada visió humana en la qual ens sentim ser el centre de l'univers.

És bo per les plantes que plogui? És bo per als rius que una bona riuada arrossegui cap al mar tots els sediments? És bo que una bona ventada faci caure les fulles i branques mortes?

Si ens situem en el punt de vista de l'observador neutre, tots aquests fenomens segueixen un curs natural i aporten bondats a uns éssers i calamitats a uns altres, dins del cicle perpetu de creació i destrucció, de naixement i mort dins del qual es desfilen les nostres vides.

I el mal moral?, em diràs. Doncs haurem de deixar-ho per a un altre article, perquè ara s'ha fet tard i he de fer el sofregit que avui tenim frijoles.


Ingredients
250 gr de fesols negres
Una ceba mitjana
Un pebrot verd
Mig pebrot vermell
Un pebrot vermell
Llorer, orenga i comí
Sal, sucre morè i pebre negre

Preparació
1. Posem els fesols en remull un o dos dies abans. Canviem l'aigua cada dia.
2. Bullim els fesols aproximadament durant dues hores, fins que estiguin tous.
3. Sofregim la ceba amb els pebrots i les espècies, uns vint minuts. Posem sal i pebre al gust i una cullerada de sucre morè.
4. Després afegim els fesols i els cobrim amb el seu propi caldo. Deixem que bulli a foc lent uns 20 o 30 minuts.

Consells
Si veiem que el caldo queda clar, podem triturar uns quants fesols i afegir-los per tal d'espesseir una mica.
Abans d'afegir els fesols al sofregit, podem tirar una mica de vi sec o de vi de cuina.
Es pot acompanyar amb arròs.


Dietes
Aquesta recepta és compatible amb:
Dieta alcalina
Dieta paleo 
Dieta vegetariana
Dieta vegana
Sense gluten
Sense lactosa
Whole 30

També et pot interessar:

............