23. Kimxi [...elogi de l'hivern]


"En les hores brúfoles que entristeixen ara la terra..."(1) no ens venç l'enyor de la primavera i dels llargs capvespres de l'estiu. Ben arraulides a casa, a resguard del vent i del fred, o vagant pels camins o carrers en la foscor de la llarga nit hivernal, no podem deixar d'elogiar l'hivern.

L'hivern s'inicia amb el solstici que situa el sol en el punt més allunyat del viatge respecte de l'equador i que s'acompanya de la nit més llarga de l'any. A totes les cultures aquest moment ha estat clau per determinar l'inici de les estacions i trobem nombroses mostres a l'arquitectura d'espais de culte que per mitjà d'obertures estratègicament delimitades permeten l'entrada dels rajos del sol en aquests dies singulars. També en l'espai urbà i domèstic en trobem exemples, com la construcció de les ciutats romanes que estaven orientades al solstici d'hivern, fet molt important en aquesta societat, ja que donava l'inici a la celebració de les Saturnalia.

El solstici d'hivern marca l'entrada del fred, però també el camí cap a la llum. Amb dies cada cop més llargs, les plantes que semblen adormides els primers dies d'hivern esclaten en flors a penes un mes després, omplint l'espai de color i aromes que vivifiquen les bestioles amb què s'associen. I a partir d'aquí tot va cap amunt, culminant amb la celebració del carnestoltes que dona ja per liquidades les restriccions de l'hivern i promet l'abundància futura.

I que millor que escalfar el cos amb aquest kimxi, que segur que us farà entrar en calor.

Ingredients
Col xinesa
Sal
2 cullerades d'arròs covat (1 grapat d'arrós bullit en un got d'aigua i deixat reposar)
Nap
Ceba xinesa

Salsa
1 all
1 tros de gingebre
1,5 cullerades de sal
* 1 cullerada de sucre morè
0,5 got d'aigua
4 cullerades de pebre vermell gochugaru


Preparació
1. Tallem la col a trossos de l'amplada de dos dits i la posem per capes en un bol, fent una capa de col una capa fina de sal. La deixem reposar cinc o sis hores, amb un pes a sobre, perquè deixi anar l'aigua.
2. Bullim l'arròs i el deixem repossar al mateix pot, tapat.
3. Passat migdia, retem bé la col amb aigua abundant. Escorrem.
4. En un processador piquem tots els ingredients de la salsa.
5. Tallem a trossets els naps i les cebes xineses i ho afegim a la col
6. Tirem la salsa pel damunt i amb un guà a la mà barregem bé tots els ingredients.
7. Deixem reposar mig dia o un dia sencer, depenent del punt que en desitgem
8. Ho posem dins d'un pot i el guardem a la nevera

Consells
De les cebes xineses només s'utilitza la part verda, la part blanca la pots plantar i tenir un suministrament de cebes al teu balcó. Per remenar la barreja amb la salsa és imprescindible fer servir un guant, perquè és molt picant i taca la pell de vermell. El pebre vermell gochugaru li dona el seu sabor especial; es pot comprar a qualsevol botiga de productes coreans o asiàtics.

Dietes
Aquesta recepta és compatible amb:
Dieta alcalina
Dieta paleo 
Dieta vegetariana
Dieta vegana
SCDA
Sense gluten
Sense lactosa
Whole 30


Més informació
1. Elogi de l'hivern. La publicitat 1934. 
 https://arca.bnc.cat/arcabib_pro/es/catalogo_imagenes/grupo.do?path=1461235

També et pot interessar:

............